Resmi Tatil

Türkiye’deki Resmi Tatil Günlerinden Biri Yılbaşı

Türkiye’de bulunan resmi tatil günlerini ve anlamlarını aktaracağımız yazı dizisine bu yazımızla başlıyoruz. İlk olarak önümüzdeki en yakın resmi tatil günü olan Yılbaşı hakkında sizler aydınlatmak istiyorum.

Yılbaşı kelime anlamı olarak düşünüldüğünde içerisinde bulunduğumuz yıldan sonra gelecek olan yeni yılın ilk günü olarak anlatılabilir. Başka bir deyişle, içinde bulunduğumuz yılın son gününü ifade eder. Kısacası bir yılın sonra ermesi ve yeni bir yılın başlaması, yılbaşı olarak adlandırılır. Şuan Türkiye’nin de kullanmış olduğu takvim türü olan Gregoryen takviminde yıl sonu 31 Aralık, yeni yılın ilk günü ise 1 Ocak olarak belirtilmektedir. Miladi takvimi kullanan ülkelerden birisi de ülkemizdir. Ülkemizde içerisinde bulunduğumuz şu günlerde yılın son ayı olan Aralık ayı da bitmek üzere zaman hızla akmaktadır. Bir çok ülkenin de kullanmış olduğu Miladi takvimde yıl başı 1 Ocak günüdür.

Her Takvimde Bir Yılbaşı Vardır

İslam dünyasının kullanmış olduğu takvim ise Hicri takvim olarak isimlendirilir. Hicri takvimin ilk ayı Muharem ayının ilk günüdür. Miladi takvim 365 gün olurken, Hicri takvim 354 gün bir yıl olarak tanımlanır. Hicri takvim, ay takvimi olduğundan ve ayın hareketini esas aldığından bu iki takvim arasında 11 gün fark oluşuyor.

Dünyada yayın olarak kullanılan Hicri ve Miladi takvimin yanı sıra çok çeşitli takvim türleri bulunuyor. Eski çağdan itibaren milletler onlarca takvimi esas alarak hayatlarına yön vermiştir. Bu takvimlere Türklerin kullanmış olduğu 12 Hayvanlı Türk takvimi örnek olarak verilebilir. Bu takvimde güneşin hareketi esas alınmıştır. Her aya bir hayvan ismi takılmış ve o şekilde isimlendirilmiştir.

Celali takvimi ise Büyük Selçuklular döneminde kullanılan ve güneş yılının esas alındığı takvim türüdür. Osmanlı devletinde devlet işlerinde ise Rumi takvim kullanılmış, resmi işler güneş yılını esas alan bu takvime göre düzenlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir